Mogelijk zonnestorm aanstaande

Diverse ruimtevaartorganisaties, waaronder NASA, melden de afgelopen dagen een verhoogde activiteit op het oppervlak van de zon. De waarneming van linten, ringen en bellen duidt mogelijk op een aanstaande zonnestorm.

Bij een zonnestorm ontsnappen geladen deeltjes, voornamelijk elektronen en protonen, van het oppervlak van de zon. Deeltjes die de aarde bereiken, veroorzaken bij de polen fenomenen als noorderlicht of zuiderlicht. Extreme gevallen van zonnestorm kunnen ook buiten de poolgebieden hun sporen nalaten en kunnen leiden tot storingen in elektriciteits- en communicatienetwerken.

Het Cabreja Mountain Observatory op Gran Canaria maakte als eerste melding van de verhoogde zonne-activiteit. Daarna melden ook ander observatoria de waarneming van van een soort lint op het zuidelijk halfrond van de zon. Ook de noordelijke helft van de zon bleek een verhoogde activiteit te tonen. Ook daar werd een lint waargenomen. Beide linten hebben een lengte van zo'n vierhonderdduizend kilometer.

Op beelden van het NASA Solar Observatory lijken de linten zich aaneen te sluiten tot een ring. Ook worden waarnemingen van bellen superheet plasma op het oppervlak van de zon gemeld door astronomen.

Meer over de activiteit van de zon is in dit topic op ons forum te vinden. De mogelijke gevolgen van een zonnestorm worden hier en hier besproken.