Willy Wonka-kauwgum is mogelijk

Een Britse onderzoeker heeft aangegeven dat hij op het punt staat kauwgum te maken die bestaat uit drie verschillende smaken. Inderdaad, precies naar het voorbeeld van Willy Wonka's driesmakenkauwgum uit de film Sjakie en de Chocoladefabriek.

Volgens voedselwetenschapper Dave Hart is het met nanotechnologie mogelijk om drie verschillende smaken in een kauwgum te stoppen - en zonder negatieve bijwerkingen als opblazen tot een levensgrote ballon. "Eerst dacht ik dat het onmogelijk was, maar bij nader inzien leek me dat er toch een manier moest zijn. Zo is het tot stand gekomen."

Hart ontwikkelde al een meersmakenlolly, waarbij elke laag in de lolly een andere smaak had. Met een uitvinding van wetenschappers van de Universiteit van Harvard ziet hij ook mogelijkheden voor een kauwgum. Zij ontwikkelden nanostructuren, colloidosomen, die in staat zijn om smaken in te kapselen.

De nanostructuren, slechts een paar miljoenste millimeter groot, vormen capsules om de verschillende ingrediënten heen. Zo kunnen de verschillende smaken niet met elkaar mengen. "De capsule voor tomatensoep zou moeten breken wanneer die in contact komt met speeksel. Daarna komt dan rosbief, gevolgd door een sterkere structuur van bessentaart naarmate je harder kauwt."