Britten wachten strengste bezuinigingen sinds WOII

Groot-Brittannië onthult deze week het strengste pakket bezuinigingsmaatregelen sinds de Tweede Wereldoorlog. Sommige sectoren kunnen echter rekenen op meer geld, zoals terreurbestrijding en het voorkomen van cyberaanvallen.

Terrorisme en internetmisdaad vormen de twee grootste bedreigingen voor het land en hebben een hogere prioriteit dan bijvoorbeeld een nieuw internationaal militair conflict. Dat blijkt uit een gedetailleerd plan voor de nationale veiligheid dat maandag wordt gepresenteerd.

Enkele dagen eerder waarschuwde het hoofd van de Britse afluisterdienst GCHQ, Iain Lobban, voor de dreiging van cyberaanvallen voor de digitale infrastructuur. Iedere maand worden op computernetwerken van de regering twintigduizend kwaadaardige e-mails ontdekt. Ook elektronische wormen zorgen voor veel problemen.

Ook het voorkomen van terreuraanslagen, zoals die van 2005 in Londen, die aan 52 forensen het leven kostten, heeft hoge prioriteit. De terreurdreiging voor Europa is nog altijd hoog. "Hoewel grote militaire uitgaven voor straaljagers en tanks waarschijnlijk afnemen, is het waar dat we meer zullen spenderen aan cyberaanvallen en het voorkomen van terreur", aldus een bron binnen de Britse regering.

De strategie die maandag uiteen wordt gezet, bepaalt de agenda voor dinsdag, wanneer wordt besproken welke sectoren zeven tot acht procent moeten bezuinigen op hun begroting. De definitieve bezuinigingen worden woensdag bekendgemaakt. Sommige ministeries houden er al rekening mee met een kwart minder geld te moeten rondkomen, de strengste bezuinigingen sinds de Tweede Wereldoorlog.