'VVD winnaar onderhandelingen'

De VVD heeft tijdens de onderhandelingen met CDA en PVV over het regeer- en gedoogakkoord de meeste punten uit het verkiezingsprogramma weten te verzilveren. Het CDA heeft meer binnengehaald dan op basis van het zetelaantal in de Kamer mocht worden verwacht, blijkt maandag uit een analyse van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoogleraar sociologie Frans Stokman bracht voor de verkiezingen in kaart hoe de politieke partijen denken over twaalf kwesties die op de onderhandelingstafel terecht zouden komen. Dan gaat het om zaken als het ontslagrecht, de hypotheekrenteaftrek en immigratie- en asielbeleid. Deze standpunten heeft hij naast het regeer- en gedoogakkoord gelegd.

Het blijkt dat op zeven van de twaalf onderhandelingspunten het resultaat het dichtste bij het VVD-standpunt ligt. Onderhandelaar Mark Rutte (VVD) heeft daarvan één -geen kilometerheffing- samen met de PVV bevochten. Het CDA heeft vier punten binnengehaald, waarvan er twee met de PVV: het vrijwel ongewijzigd laten van de belastingen en de handhaving van de hypotheekrenteaftrek zonder afschaffing van de overdrachtsbelasting.

De PVV heeft weliswaar als enige de versoepeling van het ontslagrecht kunnen tegenhouden, maar moet de drie overige binnengehaalde punten delen met VVD of CDA.

Volgens Stokman is de VVD met deze score 'duidelijk de overwinnaar'. PVV-leider Geert Wilders schrijft het hardere immigratie- en asielbeleid vooral op zijn conto, maar volgens de wetenschapper is dat niet terecht. "In de analyse valt op dat het veiligheidsbeleid en immigratiebeleid veel dichter ligt bij de standpunten van de VVD dan die van de PVV. De PVV heeft de VVD-standpunten slechts op een paar punten weten aan te scherpen."

Dat de PVV niet meer heeft weten te verzilveren ligt aan de onuitvoerbaarheid van Wilders' voorstellen. De tienduizend extra agenten die hij bepleitte, was moeilijk te rijmen met de achttien miljard euro die moest worden bezuinigd, stelt Stokman.

De VVD heeft dan het meeste binnengehaald, de beste onderhandelaar is wellicht CDA-leider Maxime Verhagen. Volgens de professor heeft hij 'buitengewoon kundig' gebruik gemaakt van de weestand binnen zijn partij tegen samenwerking met de PVV. "Hij kreeg daarom een veel beter onderhandelingsresultaat dan op basis van de verkiezingsuitslag verwacht mocht worden."