NS-publieksprijs voor Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt heeft de NS-publieksprijs 2010 in de wacht gesleept met haar boek Op klaarlichte dag. Ze kreeg een kwart van de bijna 33.000 uitgebrachte stemmen. Dat heeft de Stichting CPNB, initiatiefnemer van de prijs, maandag bekendgemaakt.

De 43-jarige auteur ontving de 24e editie van de prijs maandag in het Concertgebouw in Amsterdam uit handen van Herman Koch, de winnaar van vorig jaar. Ze kreeg 7500 euro, een sculptuur van kunstenaar Jeroen Henneman en een treinabonnement.

Lezers konden tussen 5 september en 15 oktober online stemmen. De andere genomineerden waren De Vastgoedfraude van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel, Mama Tandoori van Ernest van der Kwast, Godenslaap van Erwin Mortier, Dorsvloer vol confetti van Franca Treur en Cruise van Suzanne Vermeer. Enkele genomineerde auteurs hadden in de media campagne gevoerd voor hun boek.

In Op klaarlichte dag is een jonge vrouw op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Maar ook de politie wil haar spreken, over de moord op haar beste vriendin. Van het boek zijn inmiddels 145.000 exemplaren verkocht. Van der Vlugts boeken werden eerder genomineerd voor de NS Publieksprijs in 2005 (De reünie), 2007 (Het laatste offer) en 2008 (Blauw water).


Simone van der Vlugt  (Foto: Novum)