'Genoeg kerosine luchthaven Parijs'

De Parijse luchthaven Charles de Gaulle hoeft ondanks een staking niet te vrezen voor gebrek aan vliegtuigbrandstof, heeft de Franse minister van verkeer Dominique Bussereau zondag gezegd. Het vliegveld wordt 'perfect voorzien via een pijpleiding', zei hij voor radiozender Europe 1. De kerosinevoorraden van de luchthavens van Nantes en Nice slinken wel, gaf hij toe.

Door een staking bij alle Franse raffinaderijen zijn op sommige plaatsen in Frankrijk brandstoftekorten ontstaan. Een tankstation in Lyon was als eerste door de voorraad diesel heen.

De vakbonden hebben hun acties tegen de voorgenomen verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 62 jaar gericht op de brandstofvoorziening. Alle twaalf raffinaderijen liggen stil en ook veel brandstofdepots zijn geblokkeerd.

De autoriteiten zetten vrijdag de oproerpolitie in om blokkades bij drie grote depots op te heffen. Minister Bussereau gaf de oliemaatschappijen na klachten uit de vervoerssector toestemming hun reserves aan te spreken, maar hij benadrukte dat er geen reden was om te vrezen voor een benzinetekort.


Luchthaven Parijs heeft wél nog brandstof (Foto: Novum)