Ganzenseizoen dit jaar vroeger dan ooit van start

Het ganzenseizoen is dit jaar vroeger dan ooit begonnen. De eerste ganzen trokken op 28 september Nederland binnen om hier te overwinteren. Dat is ongeveer tien dagen eerder dan normaal, stelt vogelonderzoeksbureau Sovon.

De eerste ganzen kwamen binnen in de noordelijke provincies, maar een dag later werden ook in het midden en zuiden van het land overtrekkende ganzen gezien. Twee weken geleden werd een massale trek waargenomen en arriveerden in twee dagen tijd meer dan honderdduizend kolganzen.

Volgens Sovon zal de eerste landelijke ganzentelling, die dit weekend plaatsvindt, waarschijnlijk ongewoon grote aantallen ganzen opleveren. Het grootste aantal ganzen dat tot nu toe werd waargenomen bij een telling is 285.000 in oktober 2004. Dat was ook een ganzenseizoen met een ongewoon vroege start.

Het verschijnsel dat ganzen steeds eerder vanuit het hoge noorden naar Nederland vliegen is niet nieuw. Sinds 1995 begint het ganzenseizoen ieder jaar gemiddeld anderhalve dag eerder. De reden van de vroege aankomst van dit jaar is volgens SOVON mogelijk dat het zeer koud is in noordwest Rusland en dat de ganzen vanuit Scandinavië meewind hebben.