Nieuw parcoursrecord marathon van Amsterdam

Getu Feleke heeft vanmorgen het parcoursrecord van de marathon van Amsterdam aangescherpt. De 23-jarige Ethiopiër noteerde in de 35e editie onder perfecte omstandigheden een winnende tijd van 2:05.44 en dook daarmee 34 seconden onder het oude record van Gilbert Yegon.

Debutant Wilson Chebet finishte in zijn eerste marathon op 27 seconden knap als tweede, terwijl Chala Dechase als derde over de meet kwam. Ronald Schreur was met 2:16.55 de beste Nederlander.

Feleke plaatste op 35 kilometer een beslissende demarrage uit een kopgroep van zeven man, waar niemand een antwoord op had. De Ethiopiër had in de laatste kilometers nog veel energie over en kwam uiteindelijk ruim onder de twee uur en zes minuten binnen en brak daarmee een historische grens.

Bij de vrouwen won de Keniaanse Alice Timbilil in een persoonlijke record van 2:25.01. De winnares van vorig jaar, Eyerusalem Kuma, eindigde als tweede.