Docent krijgt werkstraf voor ontucht met scholiere

Een 54-jarige voormalige docent van een middelbare school in Amersfoort is vrijdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur voor ontucht met een scholiere. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de man de scholiere op de wang heeft gekust, over haar rug heeft gestreken en met zijn hand in haar onderbroek is gegaan om vervolgens over haar billen te wrijven.

Het meisje kwam in eerste instantie bij de docent wegens problemen die zij thuis en op school had. Nadat de scholiere naar de bovenbouw ging, bleef de man contact met haar onderhouden, hoewel hij niet langer bij haar opleiding was betrokken.

Hij gaf het meisje onder meer mobiele telefoons, stuurde haar seksueel getinte berichten via sms en MSN en sprak met haar af, waarna zij elkaar ontmoetten. Tijdens deze ontmoetingen pleegde de man ontucht met het kind.

De rechtbank stelt dat de man berekenend en planmatig te werk ging. Dat de man aanvankelijk met de beste bedoelingen de leerling heeft willen helpen, gelooft de rechter. Maar de contacten tussen de twee groeiden volgens de rechter uit tot een intiemere relatie, waarbij de voormalige docent 'de grenzen van het toelaatbare' overschreed.

De man had volgens de rechtbank beter moeten weten. Daarbij heeft hij in de ogen van de rechter misbruik gemaakt van zijn positie, wat de rechtbank hem 'zeer kwalijk neemt'.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat de man vanwege de zaak is ontslagen en dat hij nog geen strafblad had. De man kreeg naast de werkstraf ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd.