Frankrijk achter Europees raketschild

Frankrijk is bereid te helpen bij de ontwikkeling en de financiering van een Europees raketafweersysteem, maar dan alleen ter ondersteuning en niet ter vervanging van de nucleaire wapens van het land. Dat heeft het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag gezegd.

De NAVO hoopt dat het raketschild een belangrijk onderdeel kan worden van haar toekomstige strategie. De Franse regering heeft de noodzaak van een raketafweersysteem echter al eerder ter discussie gesteld en de minister van defensie Hervé Morin heeft het deze week geregeld met de Maginot-linie vergeleken, de verdedigingslinie langs de Frans-Duitse grens na de Eerste Wereldoorlog die niet kon voorkomen dat de Duitsers wederom binnenvielen.

Duitsland, ook lid van de NAVO, heeft voorgesteld dat een Europese raketafweersysteem de weg kan vrij maken voor de nucleaire ontwapening in Europa. Daar ziet Frankrijk echter niets in.

Wellicht wordt er volgende maand op een NAVO-top in Lissabon een beslissing genomen over het raketschild dat 'aangepast wordt aan de evolutie van ballistische bedreiging van bepaalde programma's in het Midden-Oosten'. Washington, dat de ontwikkeling van het Europese raketschild leidt, stelt dat het systeem Europa kan beschermen tegen mogelijke aanvallen van Iran of Noord-Korea.

De NAVO wil graag dat ook Rusland deelneemt aan de ontwikkeling van het raketschild, maar Moskou heeft daar vooralsnog niet op gereageerd.