Voor slib gevluchte Hongaren terug naar huis

Tientallen bewoners van de Hongaarse stad Kolontar zijn vrijdag naar hun huizen teruggekeerd. Ze werden vorige week zaterdag geëvacueerd, omdat opnieuw een opslagbekken met afval van een aluminiumfabriek het dreigde te begeven.

Inwoners die in een gymzaal in het nabijgelegen Ajka werden opgevangen, werden met een bus terug naar huis gebracht. Anderen die bij familie of vrienden in de omgeving verbleven keerden met eigen vervoer terug. Een zeshonderd meter lange wal van rotsblokken en aarde moet de bewoners voor een nieuwe ramp behoeden.

Door het bijtende rode slib kwamen negen mensen om het leven. Ongeveer vijftig liggen in het ziekenhuis, sommige van hen verkeren nog in levensgevaar.

De Hongaarse staat heeft de leiding over de aluminiumfabriek tijdelijk overgenomen. Een commissie van bewindvoerders is van plan de fabriek weer op te starten. De Hongaarse afdeling van Greenpeace noemt dit en de terugkeer van inwoners van Kolontar onverstandig, omdat de precieze oorzaak van de rode vloed nog niet is achterhaald.


Bewoners Kolontar keren terug (Foto: Novum)