OM wil vrijspraak Wilders

PVV-leider Geert Wilders moet worden vrijgesproken op alle onderdelen van de aanklacht. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag betoogd tijdens het proces tegen Wilders voor de rechtbank in Amsterdam.

Het OM vindt dat Wilders zich niet schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot discriminatie van moslims, bleek vrijdagmiddag. Wilders bepleit maatregelen die de invloed van de islam moeten beperken, maar hij roept anderen niet op moslims slecht te behandelen of op een andere manier te discrimineren, stelden de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman.

Wilders' oproep tot een Koranverbod zet wel aan tot discriminatie, vindt het OM, omdat moslims zo worden achtergesteld ten opzichte van andere religieuze groepen. Toch is Wilders volgens justitie niet strafbaar, omdat hij deelneemt aan een politiek debat. Volgens Europese juridische uitspraken is er dan relatief veel toegestaan.

Bovendien zijn Wilders' uitlatingen 'niet geheel ongenuanceerd', vindt het OM. Zo heeft Wilders erkend dat het 'veelgevraagd' is dat moslims afstand moeten nemen van de Koran.

Aanzetten tot discriminatie was het laatste van de drie onderdelen van de aanklacht waarover het OM zich moest uitspreken. Eerder vrijdag had het OM al gezegd Wilders niet schuldig te achten aan het aanzetten tot haat. Dinsdag was al duidelijk geworden dat de PVV-leider volgens de officieren van justitie niet schuldig is aan het beledigen van moslims.

De twee officieren bespraken vrijdag een groot aantal uitspraken uit interviews met en stukken van Wilders en beoordeelden één voor één of hij daarmee aanzette tot haat. Ook kwam Wilders' antikoranfilm Fitna aan de orde. Daarna passeerden alle uitspraken nogmaals de revue en beoordeelde het OM of er sprake was van aanzetten tot discriminatie. Steeds kwamen de officieren tot de conclusie dat Wilders niet strafbaar is.

De eis van vrijspraak betekent dat het OM niet van gedachten is veranderd sinds juni 2008. Toen kwam het OM met een reactie op tientallen aangiftes die tegen Wilders waren gedaan. Het OM kondigde aan Wilders' uitlatingen niet als strafbaar te zien en hem dus niet te zullen vervolgen. Een aantal klagers maakte bezwaar bij het Amsterdamse gerechtshof. Dat bepaalde in januari vorig jaar dat het OM toch vervolging in moest stellen.

Volgende week komt Wilders' advocaat nog aan het woord. De rechtbank doet naar verwachting op 5 november uitspraak.


(Foto: Novum)