PVV wil uitzetting Wesam al D.

De PVV wil dat terreurverdachte Wesam al D. Nederland wordt uitgezet als blijkt dat hij nog een nationaliteit heeft. In dat geval zou de voormalige kapper uit Amersfoort het Nederlanderschap moeten worden ontnomen. Dat blijkt uit vragen die vier PVV-Kamerleden vrijdag hebben gesteld aan de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken.

Al D. werd woensdag vrijgelaten nadat de rechtbank in Rotterdam zijn Amerikaanse straf van 25 jaar had omgezet in acht jaar. Hij had hier inmiddels ruim twee derde van uitgezeten. Het Openbaar Ministerie had geëist dat hij zestien jaar cel zou krijgen, maar de rechter hield het op acht jaar, mede vanwege de slechte omstandigheden in de gevangenis in de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten reageerden teleurgesteld.

De 37-jarige uit Irak afkomstige Al D. werd in 2005 in Amersfoort opgepakt en uitgeleverd aan de VS. Daar werd hij veroordeeld voor het beramen van aanslagen met bermbommen in zijn vaderland. Hij werd eind maart naar Nederland overgebracht om zijn straf verder uit te zitten. Al D. ontkent dat hij een terrorist is. Hij beweert dat hij tijdens zijn gevangenschap in de VS glas moest eten en maandenlang uit zijn slaap werd gehouden.

De PVV vraagt ook aan beide bewindslieden of het OM zich wel voldoende heeft ingespannen om aannemelijk te maken dat een forse straf op zijn plaats is. Ook wil de partij van Geert Wilders weten hoe de ministers in de toekomst gaan voorkomen 'dat de (vermeende) omstandigheden waaronder terroristen en andere zware criminelen in buitenlandse gevangenissen worden vastgehouden aanleiding kunnen vormen voor forse strafvermindering wanneer een straf wordt omgezet naar de Nederlandse strafmaat?'