Rusland bouwt kerncentrale in Venezuela

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft een overeenkomst gesloten met Rusland om de eerste kerncentrale van het Zuid-Amerikaanse land te bouwen. Vrijdag ondertekenden Chavez en de Russische president Dmitri Medvedev de overeenkomst.

De vraag is waarom een land dat zo rijk is aan olie en gas een kerncentrale nodig zou hebben. Volgens Medvedev maakt de overeenkomst Venezuela minder afhankelijk van fluctuaties op de internationale markten.

"Ik weet niet wie hier bang van wordt", zei Medvedev op een persconferentie na de ondertekening van de overeenkomst. "Ik wil graag benadrukken dat onze intenties absoluut zuiver en open zijn: wij willen dat onze partner Venezuela een hele reeks mogelijkheden voor energie heeft."

De Venezolaanse leider zei de afhankelijkheid van olie en gas te willen verminderen en loofde Rusland voor zijn hulp. "Strategische samenwerking met Rusland biedt mijn land een groot voordeel." Chavez richt zijn aandacht steeds meer op Rusland, Iran en China en blijft ondertussen het beleid van de Verenigde Staten aanvallen.

Voor Rusland betekent de overeenkomst met Venezuela een mogelijkheid om zijn invloed in de wereld verder uit te breiden en die van de VS in Latijns-Amerika te beperken. De export van Russische nucleaire expertise vindt niet alleen naar dat werelddeel plaats: het land heeft ook de eerste kerncentrale van Iran afgebouwd en kwam onlangs tot nieuwe overeenkomsten voor de bouw van centrales in China en Turkije. Er vinden tevens gesprekken plaats over kerncentrales in India en Tsjechië.