Sarkozy zet politie in tegen blokkades

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de politie vrijdag opdracht gegeven een einde te maken aan de blokkades van olieraffinaderijen om te voorkomen dat er een brandstoftekort ontstaat.

Agenten wisten enkele blokkades in Frankrijk op te heffen, waarop de stakers overgingen tot het blokkeren van andere depots. Demonstranten hebben ook de oliepijpleiding naar de twee belangrijkste vliegvelden van Parijs afgesloten. De havenautoriteiten in Marseille meldden dat er 46 olietankers voor de haven lagen als gevolg van de staking.

Het personeel van de raffinaderijen protesteert tegen de plannen van Sarkozy om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 tot 62 jaar. Volgens de Franse vakbonden zijn alle twaalf Franse olieraffinaderijen in staking.

De grootste vakbond voor vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk (CFDT) heeft zijn leden opgeroepen zich aan te sluiten bij de landelijke stakingen tegen de pensioenplannen. Volgens een vakbondsbestuurder kunnen de vrachtwagenchauffeurs op elk moment beginnen met actie voeren.

Sarkozy zet politie in tegen blokkades
Sarkozy zet politie in tegen blokkades (Foto: ANP)