Verkrachtingen Congo nu door regeringsleger

In het oosten van Congo wordt nog steeds op grote schaal verkracht, gemoord en geplunderd. Nu niet door milities, zoals twee maanden geleden, maar door soldaten van het regeringsleger. Dat stelt Margot Wallstrom, namens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor het bestrijden van seksueel geweld tijdens gewapende conflicten.

In een verklaring voor de Veiligheidsraad noemde Wallstrom het donderdag 'onvoorstelbaar en onaanvaardbaar' dat dezelfde gemeenschappen die in juli en augustus door elementen van de Hutu-militie FDLR en de Mai Mai belaagd werden, nu belaagd worden door het regeringsleger.

Na de massaverkrachtingen stuurde de Congolese president Joseph Kabila duizenden militairen naar Walikale om het gezag van de regering over het gebied te herstellen. Wallstrom zegt nu 'ernstig bezorgd' te zijn over de militaire operaties in het gebied 'en de implicaties voor de bescherming van burgers'. Zij heeft de VN-vredesmacht gevraagd om dagelijkse rapporten over seksueel geweld en dringt er bij de Congolese regering op aan de beschuldigingen te onderzoeken en de nationale politie in te zetten om burgers en onderzoekers te beschermen.

Wallstrom dringt er tevens op aan dat plegers van seksueel geweld worden uitgesloten van eventuele amnestieregelingen, demobilisatiepremies en enige rol in politiek of bestuur. Verder zegt zij dat de gebeurtenissen in Walikale een verband hebben aangetoond tussen het massale seksuele geweld en de illegale exploitatie van bodemrijkdommen in het gebied. Zij pleit er daarom voor dat Europese en andere regeringen voor bedrijven een wettelijke verplichting invoeren om te onthullen of hun producten stoffen bevatten die in Congo gedolven zijn.