Rutte ontvangt nieuwe fractieleiders

Formateur Mark Rutte (VVD) heeft woensdagmiddag een gesprek met de nieuwe fractieleiders van de twee regeringspartijen, partijgenoot Stef Blok en Sybrand van Haersma Buma (CDA). Het gesprek gaat over de manier waarop het beleid van het nieuwe kabinet wordt verdeeld over de verschillende ministeries.

De beoogd premier rondde woensdagochtend de laatste gesprekken met de nieuwe bewindslieden af. Het betrof CDA-Kamerlid Joop Atsma, die staatssecretaris wordt van Infrastructuur en Ruimte en Marlies Veldhuijzen van Zanten. Deze onbekende nieuwkomer wordt namens het CDA staatssecretaris van Volksgezondheid.

De arts is pas sinds dit weekeinde CDA-lid, zei ze na afloop van haar gesprek tegenover de camera van de NOS. "Ik ben meteen lid geworden toen het CDA mij vroeg." Veldhuijzen van Zanten heeft nog nauwelijks tijd gehad om aan haar nieuwe functie te wennen. "Ik heb de stethoscoop nog in mijn tas." Wel gaat de nieuwe staatssecretaris zich met 'hart en ziel inzetten' voor de ouderen- en jeugdzorg, stelde zij.

Blok en Van Haersma Buma worden om 14.00 uur ontboden. "De formateur wil aan het eind van zijn formatiewerkzaamheden met hen spreken over de departementale indeling van het beoogde kabinet van VVD en CDA", aldus het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie.

Het nieuwe kabinet staat donderdag op het bordes bij koningin Beatrix.