Staking Helmondse postbodes voorbij

In Helmond hebben woensdag enkele tientallen postbodes hun werk neergelegd vanwege onderbezetting en hoge werkdruk. Dat bevestigt een woordvoerder van FNV-vakbond Abvakabo. Onduidelijk is bij hoeveel huishoudens geen post wordt bezorgd.

De SP steunt de wilde staking bij postbedrijf TNT. "Als je mensen massaal de wacht aanzet, terwijl je aan de andere kant goedkope krachten binnenhaalt, dan komen mensen in verzet", zegt Kamerlid Sharon Gesthuizen.

"De vertrouwde postbodes worden bij TNT al langer onder druk gezet. Ik snap dat de postbodes dat niet pikken. En ik ben blij dat de vakbonden de staking steunen." Twee vakbonden zijn aanwezig om met de werknemers en TNT te praten. SP'ers zijn onderweg om de postbodes een hart onder de riem te steken.

Update 13.37 uur:
Na een gesprek met het management zijn de medewerkers weer aan de slag gegaan. Op dit moment werkt de vakbond hard aan een plan van aanpak dat tot concrete oplossingen moeten leiden. Binnen drie weken moet TNT de situatie hebben opgelost, anders komen er weer nieuwe acties, zegt de woordvoerder.

Postbodes zijn vooral niet blij met het nieuwe werkpakket van de TNT. De medewerkers moeten veel meer werken dan dat ze ingeroosterd staan en worden niet voor de overuren betaald, klaagt de woordvoerder. De BVPP wil dat dit hele plan op de schop wordt genomen. TNT was niet bereikbaar voor commentaar.