Oudste zoon Kim Jong Il tegen dynastie

Kim Jong Nam, de oudste zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il en ooit diens gedoodverfde opvolger, is tegen dynastievorming. Kim Jong Nam zei in een in Beijing opgenomen interview dat hij gekant is tegen erfelijke opvolging. Het is geen verrassing dat Kim Jong Nam niet blij is dat zijn jongste halfbroer Kim Jong Un het roer van zijn vader gaat overnemen. Wel geeft hij als eerste openlijk blijk van afkeuring van de gang van zaken.

Of zijn kritische kanttekeningen in Noord-Korea enig effect sorteren, is twijfelachtig. De 39-jarige Kim Jong Nam woont al jaren niet meer in zijn geboorteland. Hij geldt er als een playboy, die zijn kans op de opvolging heeft verspeeld. Hij viel in ongenade toen hij in 2001 werd betrapt op een poging met een vals paspoort Japan binnen te komen omdat hij daar zo graag naar Disneyland Tokyo wilde.

Inmiddels is door een kopstuk van de in Noord-Korea regerende Arbeiderspartij officieel bevestigd dat de jongste zoon van Kim Jong Il zijn vader zal opvolgen. Gezegd werd dat Noord-Korea onder leiding komt te staan van de derde generatie Kim in de persoon van Kim Jong Un.

Er werd al vrij lang vermoed dat de jonge Kim werd klaargestoomd voor de opvolging. Eind september verspreidden de Noord-Koreaanse staatsmedia de eerste officiële foto's van Kim Jong Un. Ook werd bekend dat hij op belangrijke posten binnen de partij is benoemd en werd hij bevorderd tot generaal. Naar verluidt is de jonge Kim eind 20.


Kim Jon Nam is tegen dynastievorming (Foto: Novum)