School schikt na bespioneren leerlingen

Een scholenorganisatie in het Amerikaanse Philadelphia heeft voor 610.000 dollar (438.000 euro) twee rechtszaken wegens bespioneren van leerlingen afgekocht. Van het bedrag gaat 425.000 dollar naar de advocaat van de leerlingen.

De organisatie had met ingebouwde camera's, die na de 'diefstal' geactiveerd weren, in het geheim duizenden foto's en schermafdrukken gemaakt van laptops die als zoekgeraakt te boek stonden. Een leerling ontdekte dat van hem in een periode van twee weken vierhonderd foto's waren gemaakt, onder meer in zijn slaapkamer.

De schoolorganisatie verklaarde dat de betrokken leerling eerder twee computers van school beschadigd of kapotgemaakt had en dat hij een verzekeringspremie voor het laatste exemplaar niet betaald had. Hij was daarom niet gerechtigd de laptop mee naar huis te nemen.

De organisatie runt twee scholen met 2300 leerlingen, die allemaal een Macbook ter beschikking krijgen. De organisatie moest toegeven dat de software waarmee verloren of zoekgeraakte computers kunnen worden opgespoord soms nog maanden actief was, nadat de laptops al lang weer boven water waren. De organisatie zegt dat het software-programma nu niet meer wordt gebruikt.