Van Haersma Buma fractieleider CDA

Sybrand van Haersma Buma is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. Hij volgt Maxime Verhagen op, die vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt in het nieuwe kabinet.

De CDA-fractie was dinsdag rond 10.30 uur bijeengekomen om een nieuwe voorzitter te kiezen. Rond het middaguur was er witte rook. Met hoeveel stemmen Van Haersma Buma zijn tegenstrever Henk Jan Ormel heeft verslagen werd niet bekendgemaakt; het betrof een geheime stemming.

Na de stemming kreeg Van Haersma Buma de voorzittershamer overhandigd van Verhagen, die hem kort toesprak. Van Haersma Buma wacht een 'enorme verantwoordelijke taak', zei Verhagen, die het CDA-smaldeel typeerde als een 'fantastische fractie'. Maar de beoogd vicepremier heeft er 'alle vertrouwen' in dat de leiding over de fractie bij Van Haersma Buma in goede handen is.

De nieuwe fractieleider bedankte op zijn beurt Verhagen voor de manier waarop hij de fractie heeft geleid sinds de verkiezingen en de moeizame formatieperiode. Nu kan de blik op de toekomst worden gericht. "Wij zijn er klaar voor. Wij gaan er tegenaan de komende vier jaar", aldus Van Haersma Buma.

"Ik vind het een grote eer dat de fractie mij heeft gekozen. Ik realiseer me ook dat het een grote verantwoordelijkheid is. Die neem ik graag op me", zei Van Haersma Buma later tijdens een persconferentie. "Ik heb er alle vertrouwen in van het CDA weer die stabiele partij te maken de komende vier jaar."

Die stabiliteit geldt zowel de partij als de fractie zelf, waar de afgelopen tijd de twee critici van samenwerking met de PVV Ad Koppejan en Kathleen Ferrier ternauwernood binnenboord konden worden gehouden. Van Haersma Buma wil verantwoording afleggen naar de CDA-leden over hoe de fractie gestalte geeft aan de samenwerking met Geert Wilders. Een derde van de leden verzet zich hiertegen.

Het laten klinken van het 'CDA-geluid' in het nieuwe kabinet ziet Van Haersma Buma als de grootste uitdaging de komende jaren. Dan gaat het om zaken als de vrijheid van onderwijs en van geloof en respect voor de medemens.

De 45-jarige Van Haersma Buma zit sinds 2002 in de Tweede Kamer. Hij hield zich daar vooral bezig met de portefeuille Justitie. Sinds 2007 is hij fractiesecretaris en ook maakt hij deel uit van het Presidium, het bestuur van de Tweede Kamer.

Voor zijn Kamerlidmaatschap werkte Van Haersma Buma bij de Raad van State, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en was hij al medewerker van de Tweede Kamerfractie. Ook was hij gemeenteraadslid in Leidschendam/Voorburg.

Als belangrijke voorbeelden noemde Van Haersma Buma de fractievoorzitters Enneüs Heerma en Verhagen. Heerma trad in 1994 aan als fractieleider, eveneens na een fors zetelverlies tijdens de verkiezingen. Van Haersma Buma heeft 'groot respect' voor de manier waarop Heerma toen te werk ging. En Verhagen is 'scherper en sneller' dan menig politicus in Den Haag. "Als ik iets van die twee meeneem, dan hoop ik dat mijn fractievoorzitterschap is geslaagd."


(Foto: Novum)