Alpenpaddenstoel duikt op in Overijssels bos

In het Overijsselse Kuinderbos is begin deze maand een voor Nederland nieuwe en opmerkelijke paddenstoelensoort opgedoken. De roestrode ringboleet wordt zelden buiten bergachtig gebied gevonden, meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging.

In de buurt stond een grauwe ringboleet, die ook zeer zeldzaam is. Beide paddenstoelen floreren op kalkhoudende bodems, vooral bij lariksen. De roestrode ringboleet - suillus tridentinus - komt vrij veel voor in de Alpen, maar is ook enkele keren gevonden in de Eifel en de Ardennen.

Het Kuinderbos is tussen 1947 tot 1953 aangelegd op de kalkrijke bodem van de voormalige Zuiderzee bij Kuinre. De bodem bevat veel schelpen, waardoor die veel minder zuur is dan de bodem van de meeste andere bossen van Nederland. Een alpiene soort onder de zeespiegel is toch wel opmerkelijk, stelt de vereniging op de site natuurbericht.nl.

Alle zes in Nederland voorkomende soorten ringboleten leven uitsluitend in de buurt van naaldbomen. Veel naaldbossen worden omgevormd tot loofbossen waarmee het leefgebied van typische naaldhoutpaddenstoelen volgens de vereniging gevaar loopt.


Roestrode ringboleet (Foto: Novum)