Ontvoerde Britse mogelijk gedood door bevrijders

De in Afghanistan ontvoerde Britse hulpverleenster Linda Norgrove is mogelijk om het leven gekomen door een Amerikaanse granaat. Dat heeft de Britse premier David Cameron maandag gezegd. Norgrove kwam vrijdag in de Afghaanse provincie Kunar om het leven bij een door de NAVO uitgevoerde reddingsactie.

Aanvankelijk werd gezegd dat een bom die haar ontvoerders tijdens de reddingsactie tot ontploffing brachten haar het leven kostte, maar de bevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan, David Petraeus, heeft Cameron laten weten dat Norgrove mogelijk werd gedood door een granaat die tot ontploffing werd gebracht door een lid van het Amerikaanse reddingsteam.

De 36-jarige Norgrove werd op 26 september ontvoerd samen met drie Afghaanse collega's, die later werden vrijgelaten. Bij de reddingsactie kwamen ook zes van de ontvoerders om het leven. Cameron zei dat minister van buitenlandse zaken William Hague met zijn volledige instemming tot de riskante reddingsactie had besloten.

"Het was duidelijk dat Linda's leven ernstig gevaar liep en dat de operatie de beste kans bood om haar leven te sparen", aldus de premier, die de ouders van Norgrove verzekerde er alles aan te zullen doen om met zekerheid vast te stellen wat er is gebeurd.


Linda Norgrove (Foto: Novum)