Leers wordt minister Immigratie en Asiel

Voormalig burgemeester van Maastricht, Gerd Leers (CDA), is de beoogde minister voor Immigratie en Asiel. Maandag gaat hij voor een gesprek langs bij formateur Mark Rutte.

Dat is zaterdagavond bekendgemaakt. Leers was jarenlang lid van de Tweede Kamer. De terugkeer van Leers naar het Binnenhof hing de afgelopen dagen al in de lucht. Ook VVD-vicefractievoorzitter Edith Schippers wordt minister. Zij krijgt Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder haar hoede. Zij gaat ook maandag langs bij Rutte, net als CDA'er Jan Kees de Jager die in het nieuwe kabinet op het ministerie van Financiën kan blijven.

Waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker wordt staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij komt daarmee te werken onder CDA-fractieleider Maxime Verhagen, die minister wordt op dat departement.

Rutte ontvangt maandag ook leden van de VVD-Tweede Kamerfractie die staatssecretaris worden. Het gaat om Paul de Krom (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) en Frans Weekers (Financiën). Hun aanstaande benoemingen waren al uitgelekt.

Als Rutte ook deze gesprekken achter de rug heeft, wachten er nog vier. De minister en staatssecretaris van Onderwijs moeten nog langskomen. Marja van Bijsterveldt (CDA) wil de eerste post in de wacht slepen maar veel fractiegenoten zien haar ook graag als voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. VVD'er Halbe Zijlstra wordt staatssecretaris van Onderwijs.

Resten nog de staatssecretariaten van VWS en Ruimte. Die worden door het CDA ingevuld.

Leers wordt minister voor Immigratie en Asiel
Leers wordt minister voor Immigratie en Asiel (Foto: ANP)