Bouw Westermoskee aan zijden draadje

Aya Sofia, de Turkse vereniging die de Amsterdamse Westermoskee wil bouwen, is uit de moederorganisatie Milli Görüs gezet. Tevens is beslag gelegd op het geld van de vereniging. Stadsdeel West, dat al lange tijd met Aya Sofia overhoop ligt, gelooft niet dat er nog iets van de bouw terecht zal komen.

Hoewel begin 2006 officieel met de bouw werd begonnen, gaapt er nog altijd een gat op de plek waar de moskee zou komen. Inmiddels zijn daar al wel andere gebouwen gerealiseerd uit het samenwerkingsverband met woningbouwvereniging Stadgenoot. De moskee huist al ruim zes jaar in een oud gebedshuis, maar die overeenkomst loopt eind deze maand af omdat het wordt gesloopt. Vorige week bezetten wanhopige moskeegangers het stadsdeelkantoor, waarop de politie een groot deel van hen arresteerden. De bezetters voerden aan dat het stadsdeel de bouw blokkeert, maar het stadsdeel liet op zijn beurt weten dat er nog geen bouwveiligheidsplan was ingeleverd.

Stadsdeel West betwijfelt inmiddels of de moskee ooit nog wordt gebouwd, maar heeft de bouwvergunning nog niet ingetrokken. Wel is het geduld met Manderen, de beleggingsmaatschappij van de moskeevereniging die de Westermoskee zou bouwen, zo goed als op. Stadgenoot heeft al jaren ruzie met Manderen, omdat er was afgesproken dat de banden met de radicale Duitse tak van Milli Görüs zouden worden verbroken, wat door de moskeevereniging werd geweigerd. Of het feit dat Milli Görüs de Aya Sofia-vereniging nu zelf de wacht heeft aangezegd, iets aan die ruzie zou kunnen veranderen, is onbekend.

Wel is duidelijk dat de moskeevereniging nu geen geld meer heeft voor de bouw: daarop is beslag gelegd door de gemeente en Stadgenoot. Moskeevoorman Fatih Dag laat zich daardoor echter niet uit het veld slaan, en rekent erop dat de bouw nog dit jaar begint. Hij gaat ervan uit dat de moskeegangers gul geld zullen geven als de bouw eenmaal is begonnen, en rekent bovendien op giften uit Qatar en Dubai. "Een moskee wordt altijd afgebouwd", aldus Dag.

Westermoskee