Enorme 'dode zones' in water Golf van Mexico

Duikers hebben in de Golf van Mexico ontstellende ontdekkingen gedaan aangaande de maritieme gevolgen van de olieramp die er dit jaar plaatsvond. Hoewel het lek inmiddels al tweeënhalve maand is gestopt, wordt nu pas stukje bij beetje duidelijk wat de gevolgen voor het zeeleven in de Golf inhouden.

Vanaf vijftig kilometer van de plaats van het lek lijkt het zeeleven onaangetast in diep water, maar dichterbij het wateroppervlak is al het koraal dood, alsmede veel van het zwemmende gedierte. Hoe dichter de duikers de kusten van vijf getroffen Amerikaanse staten naderen, hoe dieper de 'dode zone' zich uitstrekt.

"Tot twintig meter diepte is alles dood"
Een duikster die rond een diepe, verticale structuur die tot boven het wateroppervlak uitstak heeft gesnorkeld vertelt: "Er was een zeer duidelijke scheidslijn tussen het getroffen en niet getroffen gebied. Tot precies twintig meter diepte was het koraal op elke paal dood."

Onderzoekers en wetenschappers vermoeden dat de dode zone mettertijd dieper zal worden, en zich over de Golfregio uit zal spreiden, maar tasten in het duister over de oorzaken ervan. Ook de schaal van de impact van het probleem op de (financiële) gezondheid van de kustbewoners is nog niet duidelijk.

"Chemische reactie tussen olie en chemicaliën de schuldige"
Sommigen geloven dat het te maken zou kunnen hebben met de chemische reactie tussen de gelekte olie en de chemicaliën die de Amerikaanse overheid nog dagelijks over de Golfwateren verspreidt om de olie te doen oplossen.

Een kustbewoner reageert: "Van wat ik hoor is de olie behoorlijk giftig, en de chemicaliën evenzo, en als je dat zo bekijkt zal de combinatie van die twee misschien nog wel giftiger zijn." Of de bewoner daar gelijk in heeft, wordt momenteel door wetenschappers onderzocht.

In het bronartikel staat een link naar een filmpje.