Gouden Griffel voor Remmerts de Vries

De Gouden Griffel voor het beste Nederlandse kinderboek is dit jaar gewonnen door Daan Remmerts de Vries. Hij kreeg de prijs voor zijn boek Voordat jij er was dinsdagavond uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

Voordat jij er was gaat over het scheppingsverhaal en is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. De jury roemt Remmerts de Vries om zijn 'trefzekere stijl, de zwierige en subtiele illustraties en de onnadrukkelijke filosofische laag, waarmee een originele en creatieve twist wordt gegeven aan een van de oudste verhalen ter wereld'.

Remmerts de Vries schreef het boek in samenwerking met illustrator Philip Hopman. De twee zijn ook verantwoordelijk voor het prentenboek van de Kinderboekenweek, Stimmy of Het oerwoud in de stad.

Remmerts de Vries, die in 1962 werd geboren, schrijft en illustreert boeken voor verschillende leeftijden. In 1990 verscheen zijn eerste prentenboek Zippy en Slos. In 2003 won hij de Gouden Griffel voor het boek Godje en in 2005 een Zilveren Griffel voor De Noordenwindheks.

Het Kinderboekenbal vormt de opening van de Kinderboekenweek, die duurt tot en met volgende week zaterdag. Motto van de week is dit jaar 'de grote tekententoonstelling - beeldtaal in kinderboeken'.