Egyptische krant ontslaat dissidente hoofdredacteur

De vooraanstaande Egyptische krant Al-Dustour heeft zijn hoofdredacteur ontslagen. De hoofdredacteur, Ibrahim Eissa, is een uitgesproken criticus van de regering. Volgens journalisten is in Egypte sprake van onderdrukking van de media nu de parlementsverkiezingen voor de deur staan.

Vlak voordat Eissa werd ontslagen, waarschuwde hij in een redactioneel commentaar voor een regeringscampagne tegen kritiek in de media met het oog op de komende verkiezingen. "Het Egyptische regime kan niet stoppen met valsspelen tijdens de verkiezingen, dus de enige oplossing voor de autoriteiten is meldingen over stembusfraude de kop in te drukken, in plaats van te stoppen met de fraude", schreef Eissa. "Het resultaat daarvan is het stilleggen van satellietkanalen en vervolgens komen de kranten aan de beurt."

Al-Dustour meldde dinsdagochtend op zijn website dat de eigenaar van de krant, Elseyed el-Badawi, Eissa maandag heeft ontslagen. Eissa zei tegen tv-zender Al-Jazeera dat hij de laan uit is gestuurd, omdat de uitgeverij onder druk werd gezet door de regering. "Ze willen dat we onze mond houden en stil zijn", aldus Eissa.

Later zeiden journalisten van de krant in een verklaring dat ze het ontslag van Eissa afkeuren. "Zonder Ibrahim Eissa zal de krant smakeloos, kleurloos en geurloos zijn", aldus de journalisten.

Eissa is al lange tijd een uitgesproken criticus van de regering. In 2008 werd hij veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf nadat hij had bericht over de gezondheidstoestand van de Egyptische president Hosni Mubarak. Mubarak verleende hem later gratie. Vorige maand werd Eissa tijdens een optreden in een talkshow op een private tv-zender opgepakt. De Bond van Journalisten veroordeelde de arrestatie als een 'georganiseerde aanval op de persvrijheid'.

Het dagblad Al-Dustour is net als Eissa een scherp criticus van de regering en heeft vaak politieke, sociale en religieuze taboes doorbroken in commentaren op de Egyptische samenleving. De scherpe taal in de artikelen leidde er in 1998 toe dat de krant werd gesloten. Pas in 2005 mocht de krant weer verschijnen.

In het verleden was er streng toezicht op de Egyptische media, in het bijzonder op tv-zenders. Het was alleen toegestaan om positief te berichten over de regering. Een explosie van private satellietzenders de afgelopen vijf jaar heeft echter gezorgd voor uitzendingen die de grens opzoeken als het gaat om discussies over de Egyptische politiek.