Levenslang voor bommenlegger Times Square

De Pakistaanse immigrant die op 1 mei een autobom probeerde te laten ontploffen op Times Square is dinsdag in New York tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

De veroordeelde Faisal Shahzad toonde geen enkel berouw van zijn poging, die volgens zijn verklaringen aan de politie voorafgaand aan zijn proces aan tientallen mensen het leven had moeten kosten. Dat de bom niet tot ontploffing kwam, was volgens de onderzoekers te danken aan een fout in de bedrading en verkeerde bestanddelen, zoals een kunstmeststof die niet kon ontploffen.

Een straatventer zag rook uit het voertuig komen en waarschuwde de politie, die het uitgaansgebied snel liet ontruimen. Op beelden van bewakingscamera's in de omgeving was te zien dat Shahzad van kleding wisselde en wegliep, onderweg af en toe stoppend, klaarblijkelijk om te wachten op de knal die niet kwam.

Na een intensieve klopjacht werd hij twee dagen later ingerekend, terwijl hij al in een vliegtuig zat dat op het punt stond te vertrekken naar Dubai.

Shahzad verklaarde dat de Pakistaanse Taliban hem meer dan vijftienduizend dollar hadden verschaft en rond de jaarwisseling vijf dagen hadden getraind in het omgaan met explosieven, vijf maanden nadat hij tot Amerikaans staatsburger was genaturaliseerd.

In Pakistan zijn drie mannen opgepakt die hem met de Taliban in contact zouden hebben gebracht. De datum voor hun proces is nog niet bekend.


(Foto: Novum)