Ombudsman wil duidelijke info over orgaandonatie

Ziekenhuizen en het Openbaar Ministerie moeten begrijpelijke informatie geven over orgaandonatie na een onnatuurlijke dood. Bovendien moet één van de betrokken instanties de regie nemen over de donatie om misverstanden te voorkomen. Dat oordeelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

De aanleiding is de klacht van de ouders van een 6-jarig jongetje, dat in maart 2007 hersendood was verklaard na een ongeval in een manege. De ouders wilden alleen het hart van hun kind doneren, maar door misverstanden werden meerdere organen uit het lichaam weggenomen.

De misverstanden ontstonden door slechte samenwerking tussen het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat de orgaantransplantatie uitvoerde, het Openbaar Ministerie dat het lichaam na het ongeval onderzocht en het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, dat met de ouders over de donatie sprak.

"De zaak is heel treurig", aldus een woordvoerder van de ombudsman. "Het enige waar de ouders nog invloed op konden uitoefenen - de orgaandonatie - daar hadden ze geen invloed meer op."


(Foto: Novum)