Weer 15 jaar cel voor doodslag Joanne Noordink

De 34-jarige Iraanse asielzoeker Ehsan B. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel voor doodslag op Joanne Noordink uit het Gelderse Aalten. De rechtbank veroordeelde hem eerder ook al tot vijftien jaar, maar justitie eiste in hoger beroep twintig jaar cel. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van moord in plaats van doodslag.

Het gerechtshof in Arnhem acht bewezen dat B. de 27-jarige Noordink in december 2008 ombracht. Het hof vindt, in tegenstelling tot justitie, echter niet bewezen dat sprake was van moord. Desondanks sprak het hof van een 'weerzinwekkende daad', waarbij een hogere celstraf dan normaal voor doodslag op zijn plaats is.

Het hof vond het vooral schokkend dat B. de ouders en vrienden van Joanne meer dan honderd dagen in onzekerheid liet over haar lot. Ook stuurde B. e-mails naar de ouders van Joanne waaruit zou moeten blijken dat hun dochter haarzelf iets zou hebben aangedaan. Volgens de rechters 'koelbloedig en weerzinwekkend.'

Volgens justitie is Joanne Noordink in december 2008 in het huis van B. gewurgd. Nadat B. de 27-jarige vrouw had omgebracht, kocht hij 25 kilo kalk bij een bouwmarkt en begroef hij haar in de kalk in zijn tuin. Daar werd het stoffelijk overschot van de vrouw drie maanden later door de politie gevonden. De woning van B. staat op een steenworp afstand van het huis van de vrouw.

B., die heeft bekend de vrouw om het leven te hebben gebracht, zegt haar te hebben gedood omdat hij bang was dat zij zwanger was van zijn kind. De getrouwde asielzoeker vreesde dat zijn huwelijk daardoor op het spel kwam te staan. Ook zou B. tot zijn daad zijn gekomen uit angst dat zijn asielprocedure gevaar zou lopen. Nadat B. de Aaltense had omgebracht, stal hij onder meer een laptop en een mobieltje uit de woning van het slachtoffer.