Kentekenscan tegen drugskoeriers toegestaan

De politie mag toch de kentekenscan blijven gebruiken om drugskoeriers te onderscheppen. Dat moet wel gebeuren bij een verkeerscontrole waarbij ook op andere overtredingen wordt gelet. In de praktijk is het genoeg als de agent de bestuurder om zijn rijbewijs vraagt. Dat blijkt uit een uitspraak die het gerechtshof van Den Bosch dinsdag heeft gedaan. Eerder bepaalde de rechtbank nog anders.

Een Franse drugskoerier had een zaak aangespannen nadat de politie vorig jaar 633 gram heroïne had gevonden in een auto. Hij en zijn kompaan werden aan de kant gezet toen een automatisch systeem de nummerplaat herkende. Het kenteken was aan het systeem toegevoegd omdat de auto al een keer eerder was betrokken bij een drugstransport.

Bij het reservewiel vonden de agenten drugs. De verdachte bekende dat hij ze daar had gestopt. Later stelde de koerier dat hij moest worden vrijgesproken omdat een bevoegdheid zou zijn gebruikt voor een ander doel dan waar het voor bedoeld is.

De automatische nummerplaatherkenning zou oorspronkelijk niet zijn bedoeld om mensen die eerder zijn veroordeeld voor een drugstransport opnieuw te controleren. De rechtbank ging hierin met de verdachte mee en sprak hem vrij.

Het hof wijst er echter op dat de politie niet alleen op drugs heeft gecontroleerd, maar de bestuurder ook om zijn rijbewijs heeft gevraagd. Daarom zou de bevoegdheid op de juiste manier zijn gebruikt. De koerier heeft een halfjaar cel gekregen.