Bezoek Yudhoyono op laatste moment uitgesteld

Het bezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono aan Nederland is op het allerlaatste moment afgelast. Dat is gemeld aan de Wereldomroep. De reden voor de afgelasting is nog onduidelijk.

De Indonesische president zou woensdag beginnen aan een staatsbezoek aan Nederland. Het staatsbezoek zou tot en met 9 oktober duren. De Molukse regering in ballingschap wilde de president in Nederland laten arresteren.

Update 11:30 uur

De Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibi heeft dinsdagochtend op BNR Nieuwsradio bevestigd dat het staatsbezoek is uitgesteld. Volgens Habibi heeft het uitstel te maken met een kort geding dat tegen de president is aangespannen. Dat kort geding dient dinsdagmiddag om drie uur, en volgens Habibi 'zou het toch niet prettig zijn als hij veroordeeld wordt'. Als het kort geding wordt afgelast kan Yudhoyono alsnog richting Nederland vertrekken.

Het kort geding - tegen de Nederlandse staat - is aangespannen door president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). De jurisprudentie van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stelt echter dat een land het staatshoofd van een ander land niet mag oppakken.

De RMS houdt donderdag om twee uur een betoging op het Malieveld in Den Haag. "We willen vooral de schendingen van de mensenrechten door Indonesië onder de aandacht brengen", aldus Wattilete. "Er zitten op dit moment 93 mensen gevangen omdat zij op vreedzame wijze hebben gedemonstreerd voor de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Amnesty International en Human Rights Watch hebben daarover gerapporteerd."