Ophef over halalvlees in restaurant Kamer

Diverse partijen hebben aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet om opheldering gevraagd over het feit dat halalvlees wordt geserveerd in het restaurant van de Tweede Kamer. PVV'er Fritsema noemt dit een voorbeeld van 'de islamisering van het land' en eist dat het halalvlees verdwijnt.

Fritsema vindt ritueel slachten te gruwelijk voor woorden. "Dat moeten we niet faciliteren en zeker niet met belastinggeld. Bovendien is het een signaal dat Nederland zich aanpast aan moslims." Het Kamerlid zal, net als Marianne Thieme van de Partij van de Dieren, om een verbod vragen bij het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium.

Naast PVV'er Fritsema, reageert ook VVD-Kamerlid Snijder verbaasd. "Ik was mij er helemaal niet van bewust dat wij halalvlees te eten krijgen op het Binnenhof." Zij heeft overigens geen moeite met halalvlees, mits iedereen zelf kan kiezen om dit al dan niet te eten.

Volgens de Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde is ritueel slachten een zeer stressvolle aangelegenheid. "Halal mag, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Als het moet, dan wel in een zeer professionele slachterij en met een vlijmscherp mes." Een woordvoerder van de Kamer laat weten het voldoende te vinden dat de leverancier een 'verantwoorde methode' gebruikt.

De Partij van de Dieren is van mening dat bedwelmen en daarna slachten 'de enige juiste methode is'. De partij zegt met een wetsvoorstel te komen dat ritueel slachten moet verbieden. In ieder geval moet middels het etiket duidelijk worden welke slachtmethode is gebruikt, aldus Thieme.