Moskee Ground Zero vergeleken met HQ Superman

Het futuristische design voor het islamitsiche centrum en de moskee nabij Ground Zero heeft de waardering van experts gekregen. De vrijgegeven schetsen laten een gebouw zien van zestien verdiepingen, ingepakt in een soort honingraat van abstracte vormen. Sommigen vergelijken het ontwerp met het 'Fortress of Solitude', het hoofdkwartier van Superman in de stripboeken.

Anderen zien in de vormen de ster van David, een Joods symbool. Het bedrijf dat achter het ontwerp zit, meent echter dat het hexagram ook in de islam en het christendom wordt gebruikt. Shariff El-Gamal, de ontwikkelaar: "We willen een huwelijk tussen islamitische architectuur en New York bewerkstelligen. We willen iets dat groen en koel is."

Het islamitische centrum, door sommigen ook moskee genoemd, heeft veel ophef veroorzaakt in de Verenigde Staten, maar ook in de rest van de wereld. Het design suggereert vier verdiepingen waar gesport, gefitnest en gezwommen kan worden. Daarnaast is er ruimte voor een restaurant, een kinderopvang, een kookschool en een kunstcentrum.

Het gebedscentrum voor moslims zal twee verdiepingen in de kelder beslaan, en de twaalfde verdieping een herdenkingspaats voor 9/11 en een heiligdom voor alle gelovigen.

Foto's staan hier.