Voorstel Hirsch Ballin verbaast Bleker

CDA-partijvoorzitter Henk Bleker voelt weinig voor een onderzoek naar het ontstaan van de verdeeldheid in zijn partij. De oproep daartoe van demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft hem 'verbaasd', zei Bleker maandag.

Tijdens het partijcongres afgelopen zaterdag verzette Hirsch Ballin zich nog hevig tegen politieke samenwerking met de PVV. Een meerderheid van 68 procent van de CDA-leden stemde uiteindelijk in met deelname aan het rechtse minderheidskabinet, 32 procent stemde tegen. Bleker sprak daarop van een 'gewichtig deel' dat tegen heeft gestemd.

Hirsch Ballin wil nu weten hoe zijn partij na de verkiezingen op 9 juni in deze situatie terecht is gekomen, zo zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof. De partijvoorzitter uitte maandag op Radio 1 hierover zijn verbazing. Hij wees op het besluit dat het congres heeft genomen. Nu is het 'de blik vooruit', aldus Bleker.

De fractie van het CDA neemt dinsdag een definitief besluit over het regeer- en gedoogakkoord dat Maxime Verhagen (CDA), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) vorige week presenteerden. De twee dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan moeten dan ook kleur bekennen. Zij wilden na afloop van het congres niet vooruitlopen op het fractieberaad.

Tijdens het urenlange fractieberaad van vorige week over het onderhandelingsakkoord lieten Ferrier en Koppejan zich nog niet overtuigen om vóór te stemmen. Bleker herhaalde maandag dat het tweetal daarbij niet te zwaar onder druk is gezet, zoals Hirsch Ballin in Buitenhof suggereerde. "Ik vind niet dat er onoirbare druk jegens wie dan ook is uitgeoefend."