Weer tankwagens voor NAVO aangevallen

Moslimextremisten hebben maandag op een weg in de buurt van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad weer tankwagens met brandstof voor de NAVO-troepen in Afghanistan aangevallen. Zeker twintig tankwagens werden in brand geschoten. Er vielen drie doden. De Pakistaanse Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist.

Een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban zei dat een nieuwe vleugel van de beweging zal blijven toeslaan tegen konvooien voor de NAVO-troepen in Afghanistan. Vrijdag werden zeker 27 tankwagens met brandstof voor de NAVO in brand geschoten. Bij deze aanval vielen geen slachtoffers. Later werd een andere tankwagen in brand gestoken, hierbij verbrandden de chauffeur en zijn bijrijder levend.

De tankwagens die maandag in brand werden geschoten stonden gereed om door te reizen naar de grensovergang bij Torkham, die overigens nog dicht is. De overgang werd donderdag geblokkeerd omdat de gemoederen over de dood van drie Pakistaanse militairen bij een helikopteraanval van de NAVO flink waren opgelopen.

Onder de Pakistaanse bevolking heerst woede over de beschieting en twee andere schendingen van het Pakistaanse grondgebied binnen een week. De Verenigde Staten lijken echter niet van zins te stoppen met hun aanvallen op vermoedelijke schuilplaatsen van extremisten in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan met behulp van onbemande vliegtuigen. Bij twee van zulke aanvallen kwamen zaterdag minstens zestien mensen om het leven.

De grensovergang bij Torkham door de Khyber-pas wordt gebruikt om brandstof, voertuigen, reserveonderdelen, kleding en andere goederen naar de NAVO-troepenmacht in Afghanistan te vervoeren. Er is nog een andere hoofdroute door Pakistan naar Afghanistan, langs Chaman.

De NAVO en de VS beschikken ook over andere routes om de troepen in Afghanistan te bevoorraden, maar die door Pakistan zijn het goedkoopst en het makkelijkst. Tachtig procent van de benodigde goederen wordt via de haven van Karachi over Pakistaans grondgebied naar Afghanistan gebracht.


(Foto: Novum)