Paus eert maffiarechter Falcone

Paus Benedictus XVI heeft zondag bij een kort bezoek aan Sicilië fel stelling genomen tegen de georganiseerde misdaad op het roemruchte eiland. Hij eerde onaangekondigd de in 1992 door de maffia vermoorde onderzoeksrechter Giovanni Falcone door op weg naar het vliegveld van Palermo te stoppen in Capaci en bloemen te leggen bij de plaats waar Falcone in 1992 met een bomaanslag werd vermoord.

Falcone werd een symbool van de strijd tegen de Siciliaanse maffia en verloor bij de aanslag samen met zijn vrouw en drie lijfwachten het leven. Ook Falcone's naaste medewerker, de openbaar aanklager Paolo Borsellino, werd in hetzelfde jaar met een bomaanslag vermoord.

De luchthaven van Palermo is naar de twee genoemd. Paus Benedictus vertrok uit Palermo na op het Politeamaplein in het centrum tegen vele duizenden samengeschoolde jongeren te hebben gezegd dat de maffia een weg van dood inhoudt. "Geef niet toe aan de ingevingen van de maffia, want die zijn een weg van de dood", aldus de paus die vervolgens een ovatie kreeg. In de middag had de paus de Sicilianen tijdens een mis aan het strand reeds aangemoedigd zich niet neer te leggen bij de plaag van de georganiseerde misdaad en de werkloosheid.

Paus eert antimaffiarechter Falcone
Paus eert antimaffiarechter Falcone (Foto: ANP)