In vijf jaar 400 politieagenten gedood in Kaukasus

In vijf jaar tijd zijn in de roerige provincies in het zuiden van Rusland meer dan vierhonderd politiemensen gedood. Dat zegt Joenoes-Bek Jevkoerov, de president van Ingoesjetië ten westen van Tsjetsjenië, in een verklaring die zondag op de website van zijn regering is geplaatst.

In dezelfde periode kwamen meer dan drieduizend burgers om. Jevkoerov raakte zelf bij een bomaanslag op zijn konvooi in juni 2009 zwaargewond.

Ingoesjetië en andere Russische provincies in de noordelijke Kaukasus worden geplaagd door aanvallen van islamitische militanten, die zich over de regio hebben verspreid na twee separatistische oorlogen in het naburige Tsjetsjenië. Mensenrechtengroepen zeggen dat het geweld ook wordt aangewakkerd door wangedrag van de politie tegen burgers.

In Dagestan, een andere provincie in hetzelfde gebied, kwam zaterdagavond een politieman om toen hij vanuit een rijdende auto onder vuur werd genomen.

Verder moest een vliegtuig zondag een vlucht van Moskou naar de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny onderbreken na een telefonische bommelding. Het toestel maakte een tussenlanding in Volgograd, waar alle 73 passagiers moesten uitstappen terwijl het vliegtuig werd geïnspecteerd, aldus het persbureau Interfax.