Centrumrechtse coalitie Letland kan aanblijven

De leden van de centrumrechtse coalitie in Letland zijn zondag overeengekomen de samenwerking voort te zetten. De drie partijen behaalden zaterdag in de parlementsverkiezingen 57 procent van de stemmen, goed voor 63 van de honderd parlementszetels. Voorheen vormden ze nog een minderheidsregering.

Het Eenheid-blok van premier Valdis Dombrovskis werd met 31 procent of 33 zetels de grootste partij. Een pro-Russische oppositiepartij, het Harmonie-centrum, werd tweede met 26 procent of 29 zetels. De twee coalitiepartners van het Eenheid-blok eindigden op de derde en de vierde plaats.

"Wij hebben vandaag de verdere mogelijkheden van samenwerking besproken en zijn bereid ons gezamenlijk werk voort te zetten", zei Dombrovskis zondag. De drie partijen willen de kabinetsformatie afronden voordat het parlement op 2 november voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeenkomt.

Dombrovskis is met 39 jaar een van de jongste premiers in Europa. Hij trad in maart 2009 aan nadat onrust over de economische recessie leidde tot de val van de vorige coalitie. Hij heeft verdere bezuinigingen aangekondigd om te voldoen aan de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds heeft gesteld toen het de voormalige Sovjetrepubliek met een hulppakket van 7,5 miljard euro te hulp schoot.


'Verkiezingen in Letland' (Foto: Novum)