'UCI sloot deal met Contador'

De internationale wielerunie UCI heeft een deal met Alberto Contador gesloten. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. De wielerunie zou de positieve dopingtest van de tourwinnaar stilhouden tot na een wetenschappelijk onderzoek en dan inzetten op een regelwijziging bij de wereldantidopingautoriteit Wada. Daarna zou Contador voor drie maanden worden geschorst, zodat hij volgend seizoen weer gewoon kon starten.

Volgens het Wada maakt het niet uit hoeveel clenbuterol er in het lichaam van een sporter wordt aangetroffen. De UCI zou die regel willen wijzigen en een grenswaarde van het middel in de regels willen opnemen. Er zou dan meer dan die minimumhoeveelheid bij een sporter moeten worden aangetroffen voordat die van doping wordt beschuldigd.

Pat McQuaid, de voorzitter van de UCI, zou zijn Spaanse collega Carlos Castano beloofd hebben dat er binnen acht tot tien dagen een oplossing zou zijn voor het probleem. Doordat de dopingtest uitlekte naar Duitse media, moest de UCI het nieuws bekendmaken.

Feit is dat de UCI vreemd met het geval Contador is omgesprongen. Normaal gesproken worden dopinggevallen al na een positieve A-staal naar buiten gebracht, in het geval van Contador was ook de B-staal al positief getest. De Spanjaard maakte zelf bekend dat hij al op 24 augustus van de positieve test wist. Het ging overigens om een zeer kleine hoeveelheid.

Contador houdt vol dat het middel via besmet vlees in zijn bloed is gekomen. De Spanjaard zei vandaag tegen de Spaanse televisiezender Telecinco dat hij mogelijk stopt met wielrennen als zijn dopinggeval niet op een 'juiste manier' afloopt.

De Chinese Radioshack-renner Fuyu Li werd eerder dit jaar betrapt op een vergelijkbare hoeveelheid clenbuterol als Contador, maar werd wel voor twee jaar geschorst. Als dat Contador ook overkomt, zal hij vermoedelijk ook zijn tourzege van dit jaar kwijtraken.