'CDA kan niet om dissidenten heen'

Het is 'staatsrechtelijk onjuist' dat het CDA de dissidente Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier onder druk zet om in te stemmen met het regeer- en gedoogakkoord. Dat zei demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij wees erop dat in de grondwet staat dat Kamerleden een eigen afweging moeten maken en dat Ferrier en Koppejan een derde van het CDA vertegenwoordigen. Bij het CDA-congres stemde zaterdag namelijk bijna een derde tegen de samenwerkingsplannen met VVD en PVV. Hirsch Ballin benadrukte dat dit omgerekend zeven Kamerleden zijn.

Als Ferrier en Koppejan hun zetel ter beschikking zouden stellen, zouden ze volgens Hirsch Ballin dus moeten worden vervangen door mensen die ook tegen het akkoord zijn. Informateur Ivo Opstelten moet zich daarom volgens hem afvragen of hij wel aan koningin Beatrix kan melden dat er sprake is van een stabiele meerderheid, zoals in de formatieopdracht staat.

Ferrier en Koppejan wilden zaterdag overigens nog niet zeggen of ze dinsdag voor het akkoord stemmen. Dat Hirsch Ballin zelf eerder voor samenwerking met de Lijst Pim Fortuyn was, betekent volgens hem niet dat hij ook voor samenwerking met de PVV van Geert Wilders moet zijn. "Pim Fortuyn was een ander mens dan Wilders. Hij heeft weliswaar ook dingen over de islam gezegd die hij niet had mogen zeggen, maar hij deed dat vanuit een ander perspectief. Fortuyn hechtte erg aan vrijheid. Hij heeft nooit hele bevolkingsgroepen tot tweederangsburgers willen maken."

Volgens Hirsch Ballin probeert het CDA zichzelf gerust te stellen met de gedachte dat Wilders de liberalen en de christendemocraten gedoogt. "Maar in feite gedogen wij zijn uitspraken."

Hirsch Ballin pleitte er verder voor een onderzoek in te stellen naar hoe het mogelijk is dat de partij zo verdeeld is geraakt. Hij gaat daarin mee met Ab Klink, die zich eerder uit de fractie terugtrok omdat hij tegen samenwerking met de PVV is. Klink pleitte ook voor een moment van bezinning.


Ernst Hirsch Ballin (CDA) (Foto: Novum)