CDA-dissidenten moeten nog nadenken

De twee dissidenten in de CDA-fractie, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, weten nog niet of ze vóór de samenwerking met de PVV gaan stemmen. Dat hebben de twee zaterdag verklaard, kort nadat het CDA-congres wel had ingestemd.

Van de aanwezige CDA'ers sprak 68 procent zich uit vóór het kabinet. "Ik weet nu dat ik niet heb gesproken namens een kleine minderheid", zei Koppejan. Toch wilde hij nog geen uitsluitsel geven. "We gaan het in de fractie bespreken. Daar wil ik niet op vooruitlopen."

Ferrier sprak woorden van gelijke strekking. "We gaan er eerst eens rustig over slapen. Dit gaat om wezenlijke zaken waar we echt even de tijd voor moeten nemen." Koppejan en Ferrier hebben eerder laten blijken dat ze mogelijk van gedachten zouden veranderen als er op het congres een grote meerderheid vóór samenwerken met de PVV zou zijn, maar daar hebben ze geen getallen bij genoemd.

Als Koppejan en Ferrier tegen de samenwerking met de PVV blijven, betekent dit dat het nieuwe kabinet niet kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Met de complete fracties van VVD, PVV en CDA heeft het kabinet 76 zetels achter zich. Dat is de kleinst mogelijke meerderheid.