10.000 borsten zijn illegaal in Zweden

In Zweden lopen minstens vijfduizend vrouwen rond met een verboden voorgevel. Hun borsten zijn namelijk gevuld met siliconen die ruim een half jaar geleden van de Zweedse markt zijn afgehaald.

De bewuste implantaten, gefabriceerd door de Franse firma Poly Implant Prothèse, werden in maart door Zweden uit de handel gehaald. De vulling zou namelijk anders zijn dan de gel die in de gebruiksaanwijzing wordt beschreven. Uit verdere onderzoeken is gebleken dat deze siliconenborsten ook niet voldoen aan de minimumeisen die hieraan worden gesteld.

Ook kan de vulling ernstige schade toebrengen aan het lichaam als het zaakje gaat lekken. "De implantaten voldoen niet aan de eisen die hieraan worden gesteld", waarschuwt een woordvoerder van het agentschap dat toeziet op medische technologie. Ondanks alles slaan veel vrouwen de waarschuwing in de wind.

De Franse autoriteiten hebben hun landgenotes aangeraden om zich te laten onderzoeken op hun implantaten. Men schat dat wereldwijd zo'n 35.000 tot 40.000 vrouwen met de gevaarlijke borsten rondlopen. In Zweden zou het gaan om ongeveer vijfduizend vrouwen, Nederlandse cijfers zijn helaas niet bekend.