Militair overleg Korea's loopt op niets uit

Noord- en Zuid-Korea hebben donderdag het eerste militaire overleg in twee jaar zonder resultaat afgesloten. Tijdens de bespreking, die plaatsvond in het dorp Panmunjom in de gedemilitariseerde zone die het schiereiland in tweeën deelt, werd vooral gesproken over het zinken van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip de Cheonan. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie gezegd.

Zuid-Korea drong er bij Noord-Korea op aan onmiddellijk te erkennen dat het land verantwoordelijk was voor de torpedo-aanval en excuses te maken voor de aanval. Bovendien wil Zuid-Korea dat Pyongyang de verantwoordelijken straft. "Verantwoordelijke maatregelen van Noord-Korea met betrekking tot het zinken van de Cheonan zijn de sleutel tot de oplossing van de kwestie", aldus het ministerie van defensie.

De Noord-Koreaanse staatsmedia meldden dat vertegenwoordigers van Noord-Korea de aantijgingen van Seoul een 'goedkope farce' noemden die te 'belachelijk' was om ook maar te bespreken.

Zuid-Korea riep het Noorden eveneens op te stoppen met de militaire dreigementen en provocaties langs de westelijke zeegrens. Ook het zwartmaken van de Zuid-Koreaanse autoriteiten door Noord-Korea moet worden beëindigd. Het Noorden op zijn beurt riep Zuid-Korea op te stoppen met het verspreiden anti-Noord-Koreaanse propaganda. Bovendien beweerde Pyongyang dat Zuid-Koreaanse schepen regelmatig de zeegrens schenden.