'Alternatieve Nobelprijs' toegekend

Vier activisten die zich in Brazilië, Israël, Nepal en Nigeria inzetten voor de mensenrechten en het milieu zijn donderdag onderscheiden met de Right Livelihood Award, ofwel de 'alternatieve Nobelprijs'.

De winnaars zijn de Oostenrijks-Braziliaanse bisschop Erwin Kräutler, de groep Artsen voor Mensenrechten in Israël, de Nepalese armoedebestrijder Shrikrishna Upadhyay en Nnimmo Bassey, de Nigeriaanse voorzitter van Friends of the Earth International. Zij delen de prijs van tweehonderdduizend euro, die in 1980 door de Zweeds-Duitse filantroop Jakob von Uexküll is ingesteld om werk te onderscheiden waar door de 'echte' Nobelprijzen aan voorbij wordt gegaan.

De 71-jarige Kräutler krijgt de prijs voor zijn inzet voor de rechten van inheemse volkeren in Brazilië en het behoud van het Amazonewoud. Zo hielp hij ervoor zorgen dat de rechten van indianen werden opgenomen in de Braziliaanse grondwet van 1980. Verder vervulde hij een belangrijke rol in het verzet tegen plannen voor de bouw van een grote waterkrachtcentrale bij Belo Monte in de rivier de Xingu.

De Israëlische groep Artsen voor Mensenrechten wordt geprezen voor zijn 'ontembare inzet voor het recht op gezondheid voor iedereen in Israël en Palestina'. De in 1988 opgerichte groep biedt gezondheidszorg aan Israëliërs en Palestijnen met mobiele klinieken.

Shrikrishna Upadhyay (65) krijgt de prijs voor zijn vasthoudende strijd tegen de armoede in Nepal. Hij richtte een organisatie op die de plattelandsbevolking helpt door het aanleggen van waterleidingen en wegen en het bouwen van scholen. Ook zette hij een systeem van microkredieten op voor het planten van bomen en het bestrijden van analfabetisme.

De 42-jarige Bassey, die tevens directeur is van de groep Environmental Rights Action in Nigeria, is onderscheiden voor het 'aan de kaak stellen van de praktijken van multinationale ondernemingen in zijn land en de milieuschade die zij achterlaten'.

De prijs wordt op 6 december in Stockholm uitgereikt, vier dagen voor de uitreiking van de Nobelprijzen.

Submitter:  Bron: Novum/AP