'Medeverdachten wisten van moordplan op Dirk Post'

De twee medeverdachten van de moord op Dirk Post uit Urk wisten van tevoren dat hij in het Urkerbos zou worden vermoord. Dat concludeert De Telegraaf donderdag uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie.

Als de minderjarige jongens inderdaad al wisten wat er ging gebeuren, kan hen een zwaardere straf worden opgelegd dan wanneer ze alleen getuige van de moord waren en niet ingrepen. Een woordvoerder van justitie wil het bericht niet bevestigen en zegt alleen dat de tenlastelegging per ongeluk is verstuurd. De informatie die erin stond had pas na de zitting, volgende week, bekend moeten worden.

Omdat de verdachten minderjarig zijn, zijn de rechtszittingen besloten en hoeft justitie alleen de eis tegen de verdachten bekend te maken. "Maar omdat de zaak zo gevoelig ligt zijn we van plan meer dan dat bekend te maken", zegt de woordvoerder.

De 14-jarige Dirk Post kwam op 17 november door steekwonden om het leven. Voorbijgangers vonden zijn lichaam een dag later in het Urkerbos. De 16-jarige hoofdverdachte, Jaap van der H., werd twee dagen later opgepakt. Hij zit sindsdien vast.