Tanja Nijmeijer niet onder gevonden doden

De dode vrouw die werd gevonden na een aanval op een kamp van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC is niet Tanja Nijmeijer. Dat concludeert het forensisch instituut Medicina Legal, meldt de Colombiaanse zender Caracol Radio.

De conclusie werd getrokken nadat het gebit van het slachtoffer was onderzocht. Een definitieve conclusie is nog niet getrokken, daarvoor moet een DNA-onderzoek worden gedaan. De gebitsgegevens van Nijmeijer werden eerder opgevraagd door Colombia. Ook stonden de ouders van Nijmeijer DNA af zodat kan worden nagegaan of de omgekomen strijdster hun dochter is. Dat het om Nijmeijer zou gaan, lag al niet voor de hand omdat de fysieke kenmerken van de gevonden vrouw volgens de Columbiaanse minister van defensie niet overeenkwamen met die van Nijmeijer.

Bij de aanval op het kamp kwam de belangrijke FARC-leider Mono Jojoy om het leven. Nijmeijer stond lange tijd bij hem onder bevel, maar was overgeplaatst. Haar nieuwe commandant, Mauricio, kwam echter ook om bij de aanval. Het is niet duidelijk of ze tijdens de aanval bij het kamp was.

Dat de Nederlandse nu niet is gevonden, wil niet zeggen dat ze zeker nog leeft. Van de FARC is bekend dat de beweging omgekomen leden soms zelf in het oerwoud begraaft, waarna ze nooit gevonden worden.