Nederlanders zijn niet bang voor bezuinigingen

Ondanks aankondigingen over bezuinigingen maken Nederlanders zich geen zorgen over hun financiële situatie. Dat blijkt uit een kwartaalonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nederlanders lijken volgens het SCP nauwelijks te beseffen dat zij de gevolgen van de bezuinigingen in hun eigen portemonnee zullen voelen. Slechts 16 procent is bezorgd over de eigen financiële situatie en maar zes procent maakt zich zorgen over zijn baan.

De tevredenheid over de economie is toegenomen. Nu toont 73 procent zich tevreden, tegen 67 procent in het vorige kwartaal. Toch is de economie volgens de ondervraagden een thema dat hoog op de agenda van de regering moet blijven staan.

In het SCP-onderzoek kwam ook het onderwerp veiligheid aan de orde. Van de Nederlanders blijkt 43 procent zich wel eens onveilig voelt, vooral vrouwen en jongeren.

Ze voelen zich met name onveilig in de buurt van groepjes hangjongeren. Ook worden parkeergarages, stations en het openbaar vervoer als onveilig ervaren, vooral 's nachts. Mensen blijken veel banger te zijn om slachtoffer te worden van een crimineel dan betrokken te raken bij een verkeersongeluk of een ramp.

Wie zich onveilig voelt is vaker pessimistisch over de samenleving, vindt dat normen en waarden in ons land achteruitgaan en heeft minder vertrouwen in de overheid en de rechtspraak.