De Jager zegt stresstest voor overheid toe

De Nederlandse staat gaat zich onderwerpen aan een stresstest. Dat zegde demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdag toe tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. D66 had het plan geopperd om een test te houden om na te gaan of Nederland bestand is tegen bijvoorbeeld de vergrijzing en oprakende aardgasvelden.

De Jager spreekt zelf overigens liever van een 'inventarisatie van de risico's die de schatkist loopt' dan van een stresstest. Bij banken worden stresstests uitgevoerd om te zien of zij bestand zijn tegen bijvoorbeeld een financiële crisis, een bubbel in de huizenprijzen of het instorten van de dollar.

De Studiegroep Begrotingsruimte, een adviesorgaan van het kabinet, adviseerde eerder een stresstest voor de staat. Omdat de overheid de laatste tijd veel garanties heeft uitgebreid, zoals de nationale hypotheekrente, een garantstelling voor spaargeld, exportkredietverzekering en garanties op leningen van banken, zijn de risico's volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees ook toegenomen. Door een stresstest zijn die risico's te meten, zo verwacht hij.